29 Haziran 2014 Pazar

APİTERAPİ















Apiterapi terim anlamı ile insanlara yabancı olan terimlerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Bildiğimiz üzere doğada insan hayatı için faydalı olarak nitelendirebileceğimiz son derece farklı oluşumlar söz konusudur. Bu farklı oluşumların meydana gelmesi ile birlikte gerek ilaç üretimi ve gerekse canlı ortamının sağlıklı olarak oluşabilmesi açısından son derece önemli seçenekler ortaya çıkıyor.
Apiterapi yöntemi ile birlikte birçok farklı alanda birçok farklı ve önemli gelişmeler söz konusu olmuştur. Tahmin edilebileceği üzere hayvanlardan elde edilen maddeler, her ne olursa olsun ayrıştırılarak insan hayatı için faydalı birer ürün haline getirilebilmektedir. Apiterapi, doğruda arılar ile alakalı olan bir yöntemdir.

Apiterapi Nedir?

Arılardan elde edilen her çeşit ürünün birden çok hastalığın tedavisi için kullanılması şekline verilmiş olan tıbbi isim olarak da nitelendirilebilmektedir. Arıların üretmiş olduğu birçok farklı besinin zaman içerisinde çok farklı şekiller ile kullanılması ve insan hayatı için faydalı materyaller olmasının sağlanması mümkün kılınmıştır. Apiterapi yöntemi olarak adlandırılan bu tedavi süreci, sonuçlanma aşamasında insanlara ciddi anlamda fayda sağlamıştır.
Apiterapi yöntemi sayesinde arılardan elde edilen Propolis, balmumu, arı sütü, polen ya da bu gibi daha birçok farklı bileşenden insan hayatı için olumlu sonuçlar doğuran ilaçların üretimi sağlanmıştır. Bu üretim aşamasında bilim adamlarının ayrıştırmaları ve sterilize işlemleri mutlaka ki çok önemli bir yere sahiptir.

Apiterapi Yönteminin Aşamaları ve Faydaları

Arıcılık ile uğraşan kişiler ile yapılan çalışmalar sonrasında üretilmiş olan maddeler, bilim adamları tarafından laboratuvar ortamına aktarılır. Bu üretilmiş olan maddelerin herhangi bir yan etki oluşturmaması açısından sterilize işlemleri yeniden yapılır. Daha sonra maddenin yoğunluğuna ve besin değerlerine göre gerekli incelemeler yapılarak ilaç üretiminde de kullanılması son derece muhtemel bir hale gelir.
Apiterapi yöntemi sayesinde arıların ürettiği bileşenlerin insan hayatı açısından ne kadar büyük fayda sağladığı rahatlıkla görülebilir. Öyle ki bu yöntemleri bilim adamları kullanarak tedavi süreci de dikkate alındığında önemli adımlar atılabilmektedir. Zaman içerisinde bu yöntem, arıcılık sektörü için de önemli bir gelişme safhası olarak nitelendirilebilir.
Bangladeş Turizm Vakfında görevli Mokhlesur’un ”Apiterapi: En iyi doğal tıp” başlıklı bildirisine göre de bal ve arı ürünlerinin insanları hastalıktan korumak ve iyileştirmek amacıyla kullanılmasına ”apiterapi” adı veriliyor. Bal, yüzyıllardır kireçlenme, romatizma ve doku sertleşmesi tedavisinde kullanılıyor. Arı sütü, romatizma, dermatit, iştahsızlık, depresyon ve egzamanın tedavisinde, polen mantara karşı ve ödem çözmede, balmumu ise kozmetik alanında destek tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.
Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dilek Dülger’in bildirisine göre, antioksidan özelliğiyle dikkati çeken bal ve diğer arı ürünlerinin kanserden korunma, yara kapama, doku tamiri, sindirim sistemi, deri enfeksiyonları, antienflamatuvar (ödem azaltma), anestezi, diş sağlığı, kalp-damar ve bağışıklık sisteminde etkili olduğu birçok bilimsel çalışmayla ortaya konuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder