6 Haziran 2014 Cuma

ÇAM BALININ FAYDALARI





                                       


Çam Balı : Çam ağaçlarında yaşayan bir kısım canlıların, yani basra'nın (örneğin çam pamuklu koşnili) salgıladıkları bal şebnemi (bal çiçeği= basura) denen tatlı maddeler, balarıları tarafından toplanarak değişikliğe uğratılır. Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir:
1. Aşama -Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi biraraya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar. Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk benzeri tomarlar meydana getirirler. Bu, insan gözüyle kolayca görünür. Yaz aylarına, Ağustos' a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve renksiz bir salgı oluşturur. Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır.
2. Aşama: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam özlü salgıyı alırlar. Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır. Peteklerdeki gözlere işçi arılar tarafından yerleştirilir. Dünyadaki çam balı üretimin %90'ı Türkiye'de yapılmaktadır. Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Türk Çam Balına yurt dışından büyük bir talep vardır.
Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllarca saklanabilmesidir. Bu nedenle pazarlaması da kolaydır. Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur. Besin değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, özellikle boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir.
Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve gıda sektöründe çeşitli ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür. Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür.
 Çam balı diğer balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür.  Öncelikle Ege ve  Akdeniz bölgelerinde üretilir. İlkbahar -  sonbahar aralıklarında işlenir.  Koyu bulanık kahverengi renkte, keskin bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır. 





ÇAM BALININ FAYDALARI

Gerçek çam balı, her derde devadır.Çam balının özellikleri ve faydaları.           
Çam balı,nezle ve öksürüğe iyi gelir.
Çam balı, kalp çarpıntısı için faydalıdır.
Çam balı,sedef sarılık ve beyin hastalıklarında kullanılır. Alerjik vakaları önler.
Çam balı,mideye kuvvet verir.
Çam balı,çocukların zeka gelişimine oldukça olumlu katkıda bulunur.
Çam balı, tansiyonu düşürür ve iştahı açar.
Çam balı,doğal diş macunudur, kansızlığa doğal çözüm sunar ve anemiyi giderir.
Çam balı, alaca hastalığına bitkisel çözüm şifadır.
Çam balı,kabızlığa iyi gelir.
Çam balı, damarları açar,romatizmaya ve alerjiye faydalıdır.
Çam balının cilde ve saça olan faydaları da bir hayli fazladır,bu bal çaşidi cildi yumuşatır,saçları besler.
Çam balı, doğal ağrı kesici ve ağrı dinlendirici özelliği vardır.
Çam balı,ishali kesici ve zıt olan kabızlığıda önleyici ve ödem atıcıdır.
Çam balının ülser ve mideye oldukça faydası vardır.
                                                                                                                                                                        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder