7 Haziran 2014 Cumartesi

MEŞE BALININ FAYDALARI
















                

                                                MEŞE BALI                                    

                               KANSER HASTALIĞINA KARŞI SAVAŞIYOR

KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı, "Meşe balı, fenolik bileşenleri yönünden zengin olup, 5 kat daha fazla antioksidan karaktere sahiptir" dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, meşe balının fenolik bileşenleri yönünden zengin olduğunu belirterek, "5 kat daha fazla antioksidan karaktere sahiptir. Bu da demek oluyor ki meşe balının vücudun savunma sistemini kuvvetlendirici etkisi yüksektir" dedi.
Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meşe ağaçlarının salgısından elde edilen ürünün, bilimsel çalışmalarla biyolojik değerini gün yüzüne çıkarttıklarını söyledi.
Ürünün değerlerinin emsallerine göre yüksek olduğunu ifade eden Kolaylı, "Yaptığımız araştırmada bu balın çok kıymetli olduğunu tespit ettik. Meşe balı, fenolik bileşenleri yönünden zengin olup, 5 kat daha fazla antioksidan karaktere sahiptir. Bu da demek oluyor ki meşe balının vücudun savunma sistemini kuvvetlendirici etkisi yüksektir" diye konuştu.
Kolaylı, meşe ormanları oluşturulması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin değişik yörelerine ait balları bilimsel olarak inceleyip değerlerini tespit ediyoruz. Meşe balının sağladığı faydalara rağmen üretiminin sınırlı olduğunu, üreticilerin ve tüketicilerin bunları yeterince bilmediğini düşünüyoruz. Bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığının da katkılarıyla meşe ormanları oluşturulması, yetiştiricilere bu türün tanıtılması oldukça yararlı sonuçlar doğuracaktır. Ülke olarak bu konunun üzerine ciddi manada eğilmemiz gerekiyor çünkü zengin bir bitki örtümüz, doğal hazinemiz var."
"Arı ürünleri bilinçli tüketildiğinde şifa kaynağı"
Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretilen bal, polen, arı sütü gibi ürünlerin bilinçli tüketildiğinde şifa kaynağı olduklarını vurgulayan Kolaylı, "Arı ürünleri, bilinçli tüketildiği takdirde birer şifa kaynağıdır, vücudun savunma mekanizmasını doğal olarak güçlendirir" değerlendirmesinde bulundu.
"Arı ürünleri, insan sağlığı için doğal koruyucu kalkan” diyen Kolaylı, "Bal, enerji verir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Solunum yolu enfeksiyonları, mide rahatsızlıkları, yara ve yanıklar, en önemlisi de kanser hücrelerinin oluşumuna karşı bu ürünler doğal birer güvenlik duvarıdır" ifadesini kulandı.


FENOLİK BİLEŞENLERİN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI


Fenolik bileşikler bitkilerde fazla miktarda bulunan sekonder metabolitlerdir. Böcek ve hayvan zararlılarına karşı
bitkiyi korurlar. Bitkilerde bulunan fenolik bileşikler fenolik asitler ve flavonoidler olarak iki gruba ayrılırlar. Yapısal 
olarak büyük farklılıklarından dolayı bitkilerde ve bunlardan elde edilen ürünlerde binlerce farklı fenolik bileşik 
bulunmaktadır. Fenolik bileşikler bitki kökenli pek çok gıdanın tat ve aromasına katkıda bulunabilirler. Özellikle 
gıdalarda acılık ve burukluğun kaynağıdırlar. Flavonoidlerin geniş bir grubu gıdaların renginden de sorumludur. 
Flavonoidler arasında bulunan antosiyaninler doğal renk maddeleri olup sebzeler, meyveler, meyve suları ve 
şarapların pembe, kırmızı, mavi ve mor renklerinden sorumludurlar.                    
 Fenolik bileşikler doğal antioksidan madde özelliği de göstermektedirler. Serbest radikallerin neden olduğu reaksiyonları durdurarak veya engelleyerek                                                                                             kanser, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları gibi pek çok hastalıkların oluşumuna engel olurlar. 



www.ilaçlıkbal.com





Meşe balı salgı balları arasında rengi en fazla koyu olan ballardandır .Ülkemizde trakya bölgesinin Kırklareli sınırları içinde İstranca Dağlarının eteklerinde meşe ormanlarının bol olduğu yerlerde elde edilmektedir.Meşe yapraklarının üzerine düşen basranın salgılanmasıyla oluşan salgının arılar tarafından toplanarak kovanlarına taşınması süretiyle bu bal elde edilir.Temmuz sonu Ağustos başlarında hasat  adilen bir bal çeşididir.Çabuk donmayan özellikle kahvaltıda tüketilmesi hoş olan bir çeşit baldır




SALGI BALININ ÖZELLİKLERİ

  Çiçek özünün yanında bal kaynağı olarak hayatî önem taşıyan salgı bol ormanlı bölgelerde çeşitli bitki emici böcekler tarafından en çok yaprak ve kabuk bitleri tarafından- üretilir. Sevilen orman balının kaynak ürünüdür. Akçaağaç, meşe ağacı, ıhlamur, kiraz ve erik ağacındaki yaprak emiciler ve kızılçam, köknar ve karaçam gibi iğneli ağaçlarda kabuk emiciler yaşar. En çok bilinen ve ekonomik  açıdan en önemli salgı üreticileri kızılçam halka dizilişli bitleri (Physokermes hemicry-phus), kızılçam kabuk bitleri ve yeşilkök-nar bal bitidir (Cinara pectinatae). Türkiye’de ise salgı sağlayan en önemli böcek çam ormanlarında bulunan çam pamuklu koşnilidir (Marchalina hellenica).

  Bu böcekler yaşamlarını sürdürmek için hortumlarını ince dalların ve filizlerin kabuklarına batırıp bitki özsuyunu alırlar ve bu suyu onlar için hayatî önem taşıyan amino asitlere dönüştürürler. Artık maddeler, özellikle karbonhidratlar, salgı şeklinde atılır. Çoğunlukla iğne başı büyüklüğünde damlalar anlar tarafından doğrudan salgı üreticisinin karın kısmından alınır. Akçam ağacında salgı ağaçları iğne yapraklarında veya çalılıkların yapraklarında da parlak, yapışkan bir madde olarak bulunur. Arılar salgıyı sabahlan henüz kurumadan toplarlar. Haziran, temmuz, ağustos aylarında büyük miktarda salgı oluşur. Bu arada iyi verim yıllarında çamda ekim, kasım aylarına kadar salgı oluşabilir. Türkiye’de ise en önemli çam balı üretim bölgelerinden birisi Muğla yöresidir. Ancak pamuklu çam koşnilinin tüm Batı Anadolu’da çam ağaçlarında bulunduğu ve ağustos sonundan itibaren salgı vermeye başladığı bilinmektedir.

  İyi bir salgı veriminin oluşması için ön şart salgı üreten böceklerin toplu halde çoğalmalarıdır. Bu durum, birçok faktör birbirini olumlu olarak etkilediği zaman oluşur. Özellikle önemli olan, hava şartlan ve konukçu ağaçların besin kaynaklarıdır.Salgı sadece arılar tarafından toplanmaz, birçok başka böcek de, örneğin karıncalar gibi, bu karbonhidrat besinini toplar.

  Salgıda ağırlıklı olarak bulunan çay şekerinin (sakaroz) yanında özellikle meyve (früktoz) ve üzüm (glikoz) şekeri de bulunur. Çiçek özünden farklı olarak az miktarda melisitoz gibi farklı şekerler de bulunur. Salgılandıktan hemen sonra salgının su oram yaklaşık %80’dir. Ancak bu oran sıcaklıha Ve nem oranına bağlı olarak çok çabuk düşer. Anlar tarafından ancak sıvı olduğu sürece toplanabilir.

Olcay.Fatih.Yılmaz
Tel:0542 842 21 23

1 yorum:

  1. Ben meşe balı ureticiyim. Arılarımı Trakya da meşe ormanliklarina getirip meşe balı sağımı yaptım. Meşe balı mükemmel. Tamamı nı sattım. 2017 yılında yine Trakya dayım. Selamlar

    YanıtlaSil