7 Haziran 2014 Cumartesi

KEKİK BALININ FAYDALARI











Kekik; genusun beş farklı türünden nektarlı bitki olarak bilinir. Yaygın olarak kırsal bölgelerde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde öncelikle Ankara, Çankırı, Kastamonu, Bolu, Amasya, Trabzon ve Kütahya’nın tepe ve dağlarında doğal ortamda bol miktarda yetişir. Kekik bileşiminde “Timol” içeren uçucu bir yağ vardır. Çiçeklenme dönemi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder.Kekik Balı açık altın sarısı renktedir. Tadı ve aroması çok güzeldir. Kekik Balı enzim içeriği bakımından çok zengindir. Antiparaziter etkisi ile bilinir. Bu etkisi timol denen terpenik maddeden dolayıdır. Kekik balı soğuk algınlığını kısa sürede giderir ayrıca yara iyileştirici özelliği vardır. Kekik balı, bal çeşitlerinin arasında en özellikli olanıdır. Saf kekik otundan öz toplayan arıların ürettiği şeffaf, kekik kokulu, buruk tatlı bir baldır. Karaciğer başta olmak üzere mide, astım ve egzema hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yüksek rakımlı yaylarındaki kekiklerin nektarını içeren ballardan özenle seçilen Kekik balları, sizlerin damak zevkine sunulmuştur.








KEKİK BALININ FAYDALARI


Mikropların oluşmasını engeller.
Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. Bal bileşiminde bulunan çeşitli vitamin mineral organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Balın bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın difteri boğmaca verem ülser bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır.
Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında antimikrobiyel antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenlerin  etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.  Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak yenmesi tavsiye edilmektedir. Kekik Balı özellikle akciğer ve karaciğeri güçlendirmek amacı ile kullanılır. Solunum yolu rahatsızlıkları akciğer sorunları nefes darlığı gibi sorunlarda ferahlatıcı ve vücudu dezenfekte edici özellikler gösterir. Vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarında zayıflık ve güçsüzlük durumlarında önemli bir yardımcıdır.
Kekik Balı Bileşimi: Glikoz ve levüloz (%70-75) sakkaroz (%2-3) dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder