26 Haziran 2014 Perşembe

ORGANİK BAL

















Organik Bal Nasıl Yapılır
Organik bal; doğada bulunan bitkilerin yaprak, gövde, tomurcuk vb. kısımlarından topladığı reçinemsi maddelerle polen ve nektarın arılar tarafından toplanarak bal ve diğer arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında konvansiyonel besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, doğal yapısı bozulmamış florada veya organik tarım alanlarında her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan arıcılık faaliyetleri ile üretilen bala organik bal denir.
Organik tarım Kanununa göre organik tarım metodu dışındaki tüm metotlar "konvansiyonel tarım" metodu olarak isimlendirildiğinden burada da organik yapılmayan arıcılık faaliyetleri için konvansiyonel arıcılık terimi kullanılmaktadır. Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi; kovanların özelliklerine, çevre kalitesine, arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine, işlenmesi ve depolanması koşullarına bağlıdır. Petekler organik bal mumundan yapılmış olmalı, kovanlar boyasız olmalıdır ve ancak bu kriterlerin gerçekleştirilmesi ile organik bal elde edilir.
Tamamen doğal ortamda hiçbir kimyasal girdisi olmayan Tarım Bakanlığı ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretim aşamasından dolum ve ambalajına kadar tüm denetim ve kontrolleri yapılarak analiz sonucu sertifikalandırılan ürün organik bal dır.












Organik Bal Nasıl Anlaşılır
Organik bal damakta tatmin edici bir lezzet bırakırken, sahte ballar daha ilk lokmada içerdiği yoğun şeker ve glikozdan dolayı keskin ve bıktırıcı bir tat bırakır.organik bal görüntü itibari ile tamamıyla kavanoza bakıldığında içerisi tamamıyla net değildir.Organik bal olduğunu belgeleyen organik ürünler logosu mutlaka olmalıdır. Aksi takdirde tükettiğiniz ürün organik değildir. Organik Bal Çeşitleri Nelerdir
Organik süzme bal ve organik petekli bal olmak üzere iki ana grubu ayrılmaktadır.Alt gruplar olarak, kestane, çam, vb gibi grupları mevcuttur. Organik Bal Nasıl Saklanır
Organik bal oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. 18-20 derece.Oda sıcaklığının altına düştüğü zaman ( 14 drece)donma gerçekleşir.Organik balı buzdolabında derin dondurucuda vb soğutucularda muhafaza edilmemelidir.
Organik Bal Donar mı?
Organik bal oda sıcaklığının altına yani 14 derecenin altına düşünce donma gerçekleşir. Bütün doğal ve tabii katkısız organik ballar donar. Burada dikkat edilmesi gerek balın kristalize olmamasıdır. Bununda anlaşılabilmesi için işaret parmağınızı donan bala değdiriniz eğer parmağınızın değdiği yer eriyip parmağınızın şeklini alıyorsa ve krem şeklini alıyorsa o bal doğal baldır. Dil ile damak arasına alındığı kısa sürede eriyip kayboluyorsa bu bal organik baldır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder